Biographia

Nostalginen lauluyhtye ei juuri esittelyjä kaipaa! Four Cats on vuosikymmenien aikana laulanut ja levyttänyt lukuisia ikimuistoisia hittejä suomalaisten sydämiin. Syksyllä 1958 perustettu legendaarinen lauluyhtye herättää edelleen vahvat muistot vanhoista ajoista ja entisajan tunnelmista.

Historia
Loppuvuodesta ‘58 kaksi jazzvaikutteista, laulusta kiinnostunutta musikanttia yhdistivät pyrkimyksensä ja päättivät perustaa laulukvartetin. Esa Laukka ja Pentti Lasanen olivat molemmat tahollaan kokeilleet yhtyelaulua. Mukaan saatiin Kai Ruohonen laulamaan ylintä tenoria ja lyhyen ajan kuluttua syvintä bassoa esittämään liittyi silloisen iskelmätaivaan ykkösmies Kai Lind.

Esikuvat olivat aluksi mm. Four Freshmen ja Delta Rhythm Boys, joten luonnollista oli antaa englanninkielinen nimi uudelle kvartetille. Jazzmuusikot kutsuivat siihen aikaan toisiaan Cat-nimikkeellä, joten Four Cats tuntui sopivalta. Melko varhaisessa vaiheessa levy yhtiö Scandian musiikkiguru Jaakko Salo kiinnosui Catseistä, ja seurauksena oli viisi vuotta listahittejä (’60-’65), kuten “Suuret setelit”, “Sabeline”, “Painu pois Jack”, “Lennä mun lempeni laulu” ja monet muut laulut, jotka vielä tänäkin päivänä edelleen elävät. Sen ohella yhtye lauloi ajan huippulaulajien taustoilla, kuten Brita Koivusen Saku Sammakossa. Tämän ohella Four Cats oli “vakiokalustoa” VEK-ryhmän (Virtanen-Elo-Kuusla) TV-ohjelmissa mm. Montreaux’n Kultaisen ruusun voittaneessa Lumilinnassa.

Four Cats esitti aikansa nuorille musiikkia, josta kuitenkin myös vanhemmat ihmiset innostuivat. He olivat siis oman aikansa idoleita. Nykyään Four Cats esittää keikoilla 60-65-lukujen hittejä, mutta mukana on myös ”hieman uudempia” kappaleita, mm. “Tää se päivä on”.

Nykyisen kokoonpanon tenori Esa Nieminen on ollut mukana vuodesta 1992 ja Timo Turpeinen liittyi riveihin 2016. Alkuperäisjäsenet Kai Lind ja Pentti Lasanen hoitavat laulujen melodiapuolta, joten “Cats-soundi” on edelleen tallessa.

Idea Catsien soundissa on Jaakko Salon oivallus: Kappaleitten melodia liikkuu sopivalla korkeudella, jotta kuulija pystyy yhtymään lauluun. Poiketen nykyisin vallitsevasta tyylistä Catsien laulaman laulut edustavat hyvin laajaa kirjoa, aina varhaisesta rockista ja swingistä valsseihin ja laulelmiin.

Vahvasti musiikkialalla…
Kaikki Catsit toimivat keskeisesti edelleen musiikin saralla sekä esiintyjinä että taustavoimina. Tällä hetkellä yhteiskeikkailun ohella Esa Nieminen toimii tuottajana ja kapellimestarina. Alkuperäisjäsen Kai Lind on mm. BumtsiBumin taustalla ja toinen alkuperäisjäsen Pentti Lasanen on aktiivimuusiikko ja mukana sävellyspuolella. Viimeisin yhteisäänite on vuodelta ’94, ja sen jälkeen on tehty monia erinäisiä äänityksiä.

Vuonna 2004 Four Cats juhli 45- taiteilijajuhlavuottaan ja konsertoi yhdessä Suomen suosituimman tanssiorkesteri Yölinnun.
– ”Kuulijakuntaamme voisi ehkä ajatella aluksi kovin erilaiseksi, mutta meillä kummallakin yhtyeellä on loppujen lopuksi sama perusajatus: tanssimusiikkikulttuuri ja iskelmämusiikki on vahvasti molempien taustalla.” ”40-v. juhlavuonna järjestimme konserttikiertueen, joka sai hyvän vastaanoton. 45-v. juhlaa pitää juhlia vielä loistavammin, joten yhteiskonsertti Yölinnun oli loistoidea”.

Four Cats lähti yhdessä Eija Kantolan kanssa Muistoja-konserttikiertueelle maaliskuussa 2005. Kiertueen teemana oli Four Catsin ja Laila Kinnusen aikakauden musiikki. Erikoisesiintymisistä mainittakoot vielä mm. Yhteisvastuukonsertti 8.2.2006 Lappeenranta-salissa.

Four Cats tänä päivänä
Four Catsin ohjelmisto ja herrasmiesten esiintyminen sopii moniin erikoistilaisuuksiin; messuille, firmojen juhliin, yksityistilaisuuksiin ja tietenkin konsertteihin. Legendaariset hitit nostavat tunnelman kattoon ja avaavat ikkunan nostalgisiin musiikkitunnelmiin. Harmoninen laulu ja sointuvat äänet tuovat tuulahduksen 60-luvun musiikista ja rytmeistä nykypäivään!

Lisätietoja ja julkaisut

Kokoonpano:
– Timo Turpeinen
– Esa Nieminen (2. tenori)
– Pentti Lasanen (1. basso, baritoni)
– Kai Lind (2. basso)

Four Catsin kanssa soittavat:
– “Nono” Söderberg (kitara)
– “Pille” Peltonen (basso)
– Markus Lindberg (rummut

Discografia:
Four Catsin Discografia…